Αβοκάντο: Ευεργετικές Ιδιότητες

Το αβοκάντο είναι αείφυλλο, ιθαγενές δέντρο το οποίο ανακαλύφτηκε στις τροπικές περιοχές του Μεξικού, όπου το καλλιεργούσαν οι ιθαγενείς, αφού ο καρπός του ήταν συστατικό της διατροφής τους.

Στην συνέχεια διαδόθηκε και σε άλλες περιοχές στις Η.Π.Α., Βενεζουέλα, Κολομβία, Χιλή, Κούβα ενώ έφτασε μέχρι το Ισραήλ και την Αυστραλία. Στην Ευρώπη άρχισε να καλλιεργείται μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, στην Ισπανία και την Πορτογαλία, ενώ στην Ελλάδα η καλλιέργεια του άρχισε τη δεκαετία του 1960, στην Κρήτη.

Το αβοκάντο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για τον οργανισμό μας, λόγω της αντικαρκινικής τους δράσης. Επιπλέον, αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης Ε, καλίου και φυτικών ινών. Εξαιτίας της ιδιαίτερης σύνθεσής του, αρκετοί ερευνητές έχουν ασχοληθεί με τη επίδραση του αβοκάντο στην υγεία μας.

Σύμφωνα με δημοσίευση του επιστημονικού περιοδικού ‘Seminars of Cancer Biology’, το αβοκάντο έχει εξαιρετική αντικαρκινική δράση, καθιστώντας το ασπίδα κατά του καρκίνου.

Η αντικαρκινική του δράση, αποδίδεται στα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ολεϊκό οξύ) που περιέχει, αλλά και στα πολύτιμα καροτενοειδή του (λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, α- και β-καροτίνη), καθώς και στις υψηλές συγκεντρώσεις της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε.
Επιπλέον, σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό, ‘Journal of Nutritional Biochemistry’, το εκχύλισμα του αβοκάντο εμποδίζει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του προστάτη, ενώ προσφέρει προστασία κατά του καρκίνου του μαστού.

Έρευνα έδειξε ότι κάποια μίγματα του αβοκάντο μπορούν να εντοπίσουν προ-καρκινογόνα και στοματικά καρκινογόνα κύτταρα και να τα καταστρέψουν, χωρίς να προκαλέσουν βλάβη στα υγιή κύτταρα. Η αλκαλική φύση του αβοκάντο αποδείχθηκε ότι βοηθά στη στοματική υγιεινή και την υγιεινή των δοντιών.

Πολυάριθμες έρευνες αποδεικνύουν την καρδιοπροστατευτική δράση των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, όπως αυτά που περιέχει το αβοκάντο, γι’ αυτό και η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συστήνει την κατανάλωση των τροφίμων που τα περιέχουν.

Επιπλέον, σε μελέτη που αφορά αποκλειστικά τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα του αβοκάντο, διαπιστώθηκε ότι μια διατροφή που είναι πλούσια σε αβοκάντο μπορεί να μειώσει τόσο την ολική όσο και την «κακή» (LDL) χοληστερίνη,

καθώς και να αυξήσει την «καλή» (HDL) χοληστερίνη. Η σχετική έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό ‘Archives of Medical Research’, (1996).

Το αβοκάντο είναι επίσης ιδιαίτερα πλούσιο σε κάλιο, έναν ηλεκτρολύτη που συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, αναφέρει ότι η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε κάλιο και φτωχών σε νάτριο (αλάτι) συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης και εγκεφαλικού.

Η ευεργετική δράση του αβοκάντο στο καρδιαγγειακό σύστημα ενισχύεται ακόμα περισσότερο και από το γεγονός ότι περιέχει φυλλικό οξύ και βιταμίνη Ε, τα οποία έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακών νοσημάτων.

Μια ακόμη σημαντική ιδιότητα του αβοκάντο, σύμφωνα με δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό ‘Arthritis Research Therapies΄, (2006), υποστηρίζει ότι ορισμένα λιπαρά συστατικά του αβοκάντο έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και συμβάλλουν στη μείωση του αισθήματος του πόνου σε πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα. Ωστόσο, το πεδίο αυτό παραμένει ανοιχτό, καθώς, όπως αναφέρεται και από τους ίδιους τους ερευνητές, απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

Επιπλέον, το έλαιο του αβοκάντο έχει προστατευτική δράση για το δέρμα αφού είναι πλούσιο σε λεκιθίνη, βιταμίνες A, D, B1, B2 και E, πρωτεΐνες, βήτα-καροτίνη, ποτάσιο, μαγνήσιο, σίδηρο, αμινοξέα, φολικό οξύ και πολλά άλλα ευεργετικά συστατικά, καθιστώντας το μια πηγή αφθονίας για κάθε επιδερμίδα.

Συγκεκριμένα, βοηθάει στη μείωση των κηλίδων του γήρατος και δρα αποτελεσματικά σε τραύματα χάρη στις εξαιρετικές αναπλαστικές του ιδιότητες. Ρυθμίζει το PH του δέρματος, επαναφέροντάς το στα φυσικά επίπεδα. Θρέφει την επιδερμίδα και τη διατηρεί ελαστική και πολύ απαλή, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για ξηρό και κουρασμένο δέρμα. Σταματάει την αίσθηση κνησμού, βελτιώνει την όψη και σε κάποιες περιπτώσεις εξαφανίζει τον ερεθισμό. Αυξάνει σημαντικά την ποσότητα του κολλαγόνου στο δέρμα (μια εξαιρετικά σημαντική πρωτεΐνη του δέρματος που παρέχει ελαστικότητα, σφρίγος , νεανική εμφάνιση και βοηθά στην καταπολέμηση των ρυτίδων).