Κοτόπουλο με πορτοκαλί, σάλτσα πορτοκαλιού και πλιγούρι

Κοτόπουλο με πορτοκαλί, σάλτσα πορτοκαλιού και πλιγούρι

Υλικά για 4 άτομα:

Για το κοτόπουλο:
4 φιλέτα κοτόπουλο
1 /2 φινόκιο
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμύδια
αλάτι
πιπέρι
λίγο ελαιόλαδο
1 κουταλιά βούτυρο

Για το ψήσιμο του κοτόπουλου:
1 πρέζα κόλιανδρο σε σκόνη
2 σπόρους κάρδαμου
χυμός από 3 πορτοκάλια
2 πρέζες πιπέρι από μύλο
200 gr ζωμός κοτόπουλο
μισό ματσάκι βασιλικό

Για το ‘zestes’ εσπεριδοειδών
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
ξύσμα από 1 λεμόνι
ξύσμα από 1 lime
50gr ζάχαρη
100 gr νερό

Για το πλιγούρι:
200 γρ πλιγούρι
1 πρέζα μπούκοβο

Για το τελείωμα:
1 πορτοκάλι, οι φέτες του μόνο
μερικές κορυφές από βασιλικό

Κοτόπουλο με πορτοκαλί, σάλτσα πορτοκαλιού και πλιγούρι
Εκτέλεση

1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και το βούτυρο. Αλατοπιπερώνετε το κοτόπουλο και το χρωματίζετε μέσα σε αυτήν. Προσθέτετε το φινόκιο κομμένο σε μεγάλα κομμάτια, καθώς και τα φρέσκα κρεμμύδια και τα χρωματίζετε.

2. Στην συνέχεια ρίχνετε το κόλιανδρο και το κάρδαμο και σβήνετε με τον χυμό από το πορτοκάλι. Ρίχνεται το ζωμό και στο τέλος τις 2 πρέζες πιπέρι. Σκεπάζετε το σκεύος και σιγοψήνετε για περίπου 45 λεπτά.

3. Για το ‘zestes’, ξεφλουδίζετε τα εσπεριδοειδή σας και τα ψιλοκόβετε .Τα ξεβράζετε 3 φορές, ξεκινώντας πάντα από κρύο νερό έως ότου βράσουν και στην συνέχεια φτιάχνεται ένα σιρόπι με νερό και ζάχαρη και τα σιγοψήνετε για περίπου 20 λεπτά.

4. Βράζετε το πλιγούρι σας με νερό αλατισμένο και προσθέτετε λίγο μπούκοβο, στη συνέχεια το σουρώνετε και το διατηρείτε ζεστό, δοκιμάζοντας το στο αλάτι.

5. Στο τέλος του ψησίματος του κοτόπουλου, ξεσκεπάζετε και ρίχνετε τον ψιλοκομμένο βασιλικό.

6. Σερβίρετε το κοτόπουλο σας με τη σάλτσα, το πλιγούρι, τα λαχανικά σας και το ‘zestes’ από πάνω και διακοσμείτε με μερικά φιλέτα πορτοκαλιού και τις κορυφές από το βασιλικό.