Το αβοκάντο είναι αείφυλλο, ιθαγενές δέντρο το οποίο ανακαλύφτηκε στις τροπικές περιοχές του Μεξικού, όπου το καλλιεργούσαν οι ιθαγενείς, αφού ο καρπός του ήταν συστατικό της διατροφής τους.
Στην συνέχεια διαδόθηκε και σε άλλες περιοχές στις Η.Π.Α., Βενεζουέλα, Κολομβία, Χιλή, Κούβα ενώ έφτασε μέχρι το Ισραήλ και την Αυστραλία. Στην Ευρώπη άρχισε να καλλιεργείται μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, στην Ισπανία και την Πορτογαλία, ενώ στην Ελλάδα η καλλιέργεια του άρχισε τη δεκαετία του 1960, στην Κρήτη.
Το αβοκάντο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για τον οργανισμό μας, λόγω της αντικαρκινικής τους δράσης. Επιπλέον, αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης Ε, καλίου και φυτικών ινών. Εξαιτίας της ιδιαίτερης σύνθεσής του, αρκετοί ερευνητές έχουν ασχοληθεί με τη επίδραση του αβοκάντο στην υγεία μας.
Σύμφωνα με δημοσίευση του επιστημονικού περιοδικού ‘Seminars of Cancer Biology’, το αβοκάντο έχει εξαιρετική αντικαρκινική δράση, καθιστώντας το ασπίδα κατά του καρκίνου.
Η αντικαρκινική του δράση, αποδίδεται στα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ολεϊκό οξύ) που περιέχει, αλλά και στα πολύτιμα καροτενοειδή του (λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, α- και β-καροτίνη), καθώς και στις υψηλές συγκεντρώσεις της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε.
Επιπλέον, σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό, ‘Journal of Nutritional Biochemistry’, το εκχύλισμα του αβοκάντο εμποδίζει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του προστάτη, ενώ προσφέρει προστασία κατά του καρκίνου του μαστού.
Έρευνα έδειξε ότι κάποια μίγματα του αβοκάντο μπορούν να εντοπίσουν προ-καρκινογόνα και στοματικά καρκινογόνα κύτταρα και να τα καταστρέψουν, χωρίς να προκαλέσουν βλάβη στα υγιή κύτταρα. Η αλκαλική φύση του αβοκάντο αποδείχθηκε ότι βοηθά στη στοματική υγιεινή και την υγιεινή των δοντιών.
Πολυάριθμες έρευνες αποδεικνύουν την καρδιοπροστατευτική δράση των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, όπως αυτά που περιέχει το αβοκάντο, γι’ αυτό και η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συστήνει την κατανάλωση των τροφίμων που τα περιέχουν.
Επιπλέον, σε μελέτη που αφορά αποκλειστικά τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα του αβοκάντο, διαπιστώθηκε ότι μια διατροφή που είναι πλούσια σε αβοκάντο μπορεί να μειώσει τόσο την ολική όσο και την «κακή» (LDL) χοληστερίνη,






